Home

Vragen

1. ik heb net mijn beugel en die doet pijn, wat moet ik doen?

Antwoord: een vaste beugel met plaatjes veroorzaakt meestal na het plaatsen en ook na het aanspannen bij de controle 2 tot 3 dagen druk op de tanden. Sommige patiënten ervaren dit als pijn. Het beste kun je rustig even afwachten en eventueel paracetamol nemen totdat de pijn weg is. Is de pijn na 1 week nog niet weg dan moet je een afspraak maken voor een consult.

2. waarom moet ik met fluoride-oplossing spoelen tijdens de behandeling?

Antwoord: Fluoride beschermt je tanden tegen gaatjes. Als je een beugel hebt is het risico op gaatjes nu eenmaal groter dan zonder beugel, vandaar deze extra beschermende maatregel. Goed poetsen blijft natuurlijk ook heel belangrijk.

3. waarom krijg ik een petjes beugel en geen nekband?

Antwoord: dat hangt af van de groei van je kaken en tanden. De nekband wordt het meest gebruikt, de petjes beugel minder. De orthodontist bekijkt welke beugel bij welke patient het beste werkt.

4. doet het verwijderen van een beugel pijn?

Antwoord: in principe doet dat geen pijn. De brackets en banden worden met speciale tangetjes van de tanden afgehaald, dat gaat heel snel. Vervolgens worden alle tanden en kiezen zorgvuldig schoongemaakt en gepolijst, zodat alles er perfect uitziet. De orthodontist controleert uiteindelijk bij elke patiënt alle tanden en kiezen zodat er geen lijmresten achterblijven.

5. hoelang moeten spalkjes blijven zitten?

Antwoord: vroeger lieten we de spalkjes een paar jaar zitten. Later werd dat tot ongveer 21 jarige leeftijd vanwege de verstandskiezen. Tegenwoordig laten we de spalkjes permanent zitten, mits de mondhygiëne van goed niveau is. Anders bestaat toch het risico dat tanden weer gaan schuiven.